mandag 22. juni 2009

Colgate.

Denne gangen er det en feil jeg har hørt på norsk som irriterer meg. Det slår meg stadig hvor forseggjort enkelte reklamer er på alle områder utenom språklig. Jeg har ennå til gode å høre en reklametekst jeg synes er ordentlig god. Feilen jeg skal skrive om her har jeg hørt flere ganger i ulike reklamer. Den siste gangen jeg hørte den var nå nettopp, i en reklame for Colgate tannkrem. Om denne tannkremen sier de "Ingen annen tannkrem gjør mer." For meg skurrer dette umiddelbart. Det de mener å si er en av to ting: enten "Ingen tannkrem gjør mer", eller "Ingen annen tannkrem gjør like mye". "Ingen ANNEN tannkrem gjør MER" er ulogisk, som man ser hvis man kommer med noen oppfølgingsspørsmål: "Ingen annen enn hvilken?" "-Colgate" "Gjør mer enn hvilken?" " -Colgate". Altså gjør Colgate mer enn Colgate selv.

Det finnes en annen reklame også, som viser hvor lite energi disse rekamemakerne bruker på språket. Reklamen er for en eller annen damebarberhøvel, kanskje det var Venus. Uansett er det tydelig at de bare har oversatt direkte fra engelsk, for de sier: "Introduserer Venus Femashave etc.." På engelsk er teksen sikkert: "Introducing Venus... Osv." På norsk kan man ikke ha et finitt verb i setningen uten subjekt. De eneste tilfellene der det er tillatt fysisk å utelate subjektet, er i uformell "brevstil" hvor det da er entydig at subjektet er 1. person entall ("jeg"): "Har vært på stranden og badet i dag. Så mange fine fisker." Den reklamen gir inntrykk av at de som laget den bare ikke gidder. Og jeg sitter og blir sur i sofaen.

3 kommentarer:

  1. Enig, særlig fornorskingen av "Inbtroducing", det har jeg sett andre steder også. Et tilsvarende fenomen er bruken av semikolon i endel norske reklamer (dette gjelder mer avisreklame). Man ser det også i introen til Grosvold mener jeg. Pingopongo og jævlig irriterende.

    SvarSlett
  2. Godt å høre at vi er flere. Jeg ser forresten at jeg har skrevet "ett av to ting". Jeg er visst litt av en slurver selv. :P

    SvarSlett
  3. Måtte bare rette det. Og "Inlegg". Jeg blir så ivrig at jeg ikke følger med på det jeg selv skriver...

    SvarSlett